Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 25 januari 2018

Keuzes maken…

Woensdag 17 januari bezocht ik met mijn kinderen een middelbare school in Venlo voor proeflessen. Tijdens de ouderpresentatie werd mij uitgelegd dat onze kinderen nu staan aan het begin van nog heel veel keuzes. Hoe houdt een kind dan nog overzicht?

In dezelfde week was bij ‘De slimste mens’ de heer Sander Schimmelpenninck van Quote te gast. Philips Freriks, de presentator, stelde hem de vraag waarom zoveel millenials al op jonge leeftijd een burn-out krijgen? Het antwoord was interessant, er waren zoveel keuzes voor millenials dat zij hierdoor misschien keuzestress ervaren, wat zou kunnen leiden tot een burn-out.

Dat geeft te denken. Keuzes maken is moeilijk. En over twee maanden zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Op 21 maart om precies te zijn. Dan mogen we weer kiezen. Al hebben we de keus om niet te gaan stemmen, ik heb het stemrecht altijd gezien als mijn plicht. Niet stemmen is voor mij geen optie, omdat je dan sowieso niets te zeggen hebt gehad.

Sommige mensen denken hier anders over en ervaren het stemmen niet als iets waardevols. Dat vind ik jammer. Graag zou ik ze meer willen betrekken bij wat er ook in hun leefomgeving gebeurt. En de consequenties van niet stemmen uitleggen. Zodat men misschien beter beseft wat er in hun leefomgeving geregeld wordt. Zelf vond ik het in altijd fijn om gebruik te kunnen maken van de stemwijzer. Al was ik vaker niet tevreden met het verkregen stemadvies. Ook een overzicht van de partijprogramma’s vind ik zeer verhelderend. Dit jaar heb ik het makkelijk, welke partij mijn stem krijgt, moge duidelijk zijn. Ik kan me volledig vinden in het partijprogramma van onze partij. Maar hoe komt u eigenlijk tot het maken van uw stemkeuze? Welke onderwerpen vindt u belangrijk? Welke instrumenten gebruikt u om tot uw keuze te komen? Straks kan de lokale stemwijzer die de gezamenlijke politieke partijen in Horst aan de Maas ondersteunen misschien uitkomst bieden. Ik ben razend benieuwd hoe u tot uw keuze komt. In ieder geval, ga stemmen! En liefst zonder keuzestress.

Marcella Willemse,
D66+GroenLinks Horst aan de Maas