Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 12 januari 2018

Houd Horst aan de Maas leefbaar

Beste lezer, mijn naam is Stan Spreeuwenberg. Graag zet ik me in voor zorg met aandacht, goed onderwijs, leefbaarheid en een beter milieu. Deze onderwerpen komen sterk terug in de visie van D66+Groenlinks, wat mij uitdaagt me hiervoor in te zetten. In dit stukje ga ik in op betaalbaar wonen, waarbij ik onze visie toelicht aan de hand van mijn situatie.

Vanaf 2011 sta ik met mijn vriendin ingeschreven als woningzoekende binnen Horst aan de Maas voor een betaalbare huurwoning, gezien onze nul-urenarbeidscontracten. Het heeft vijf jaar geduurd om als derde te eindigen en zodoende een woning in Swolgen te kunnen verwezenlijken. In Horst eindigden we na vijf jaar inschrijfduur als achtste of lager, omdat er soms wel 200 of meer belangstellenden waren. In de andere dorpen binnen Horst aan de Maas is ook een enorm tekort aan betaalbare woningen. Momenteel zijn er bijvoorbeeld 179 belangstellenden voor een betaalbare woning in Melderslo, 118 in Horst en 98 in Sevenum.

Daarom waardeer ik onder andere de realisatie van ’t Bakenshof in Horst, waar betaalbare woningen gerealiseerd zijn. Er is nog steeds werk aan de winkel. Daarom zet D66+Groenlinks zich in om meer betaalbare woningen beschikbaar te krijgen, in het bijzonder voor jongeren, ouderen, alleenstaanden en mensen met een kleiner budget. We willen ontwikkelaars en woningbouwverenigingen aansporen deze kansen te realiseren en de gemeente het verhuren van kamers en splitsen van bestaande koop- en huurwoningen te stimuleren Ook moedigen we zelfvoorzienende ‘tiny houses’ aan en het creëren van extra woningen in grote boerderijen en complexen. De realisatie van woningen blijft zo financieel haalbaar. Houd Horst aan de Maas leefbaar.

Stan Spreeuwenberg

D66+GroenLinks Horst aan de Maas