Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 10 december 2017

“We willen een plek in de coalitie”, Jim Weijs lijsttrekker D66+GroenLinks.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen interviewt HALLO Horst aan de Maas de lijsttrekkers van de zes politieke partijen in Horst aan de Maas. Waar gaan zij zich de komende jaren sterk voor maken, wat zijn hun ambities en wat hopen zij te bereiken? In deze aflevering Jim Weijs, lijsttrekker van D66+GroenLinks.

Hij is de jongste lijsttrekker deze verkiezingen. Net 22 jaar en pas twee jaar actief als gemeenteraadslid. Een beginneling op het politieke vlak vindt Jim Weijs zich zelf echter niet meer. De interesse voor politiek was er al op de middelbare school. Het vuurtje werd aangestoken door zijn docent geschiedenis, zelf lid van de PvdA. Die wist dat Jim zich interesseerde voor de politiek en raadde hem aan zich aan te sluiten bij een politieke partij. Dat werd D66. “Ik werd lid van de landelijke partij en dan ben je automatisch ook lid van de lokale fractie”, vertelt de in Lottum woonachtige Weijs. Op zijn achttiende belandde hij op de kieslijst. Die bestond toen nog vooral uit mannen die een stuk ouder waren. “De gemiddelde leeftijd was toen inderdaad een stuk hoger. Er stonden weinig jongeren en vrouwen op de lijst, dat vonden we ook heel jammer. Op de kieslijst voor de komende verkiezingen hebben we gezorgd voor een goede mix van jong en oud, man en vrouw en ook afkomstige uit de diverse dorpen.”

Weijs studeert in Nijmegen waar hij de master North American Studies volgt. Daarna wil hij naar de Docenten Academie. Zijn doel is om uiteindelijk op een middelbare school voor de klas te gaan staan. “Ik twijfel nog over welk vak ik wil gaan geven: Engels of maatschappijleer. Het lijkt me in elk geval interessant om iets met mensen te gaan doen en zo een bijdrage te leveren aan de maatschappij.” Datzelfde geldt voor zijn politieke werk. Enkele maanden geleden werd hij gekozen als lijsttrekker van de partij. Tegelijkertijd vonden de eerste gesprekken plaats met GroenLinks. “We wisten dat deze partij mee wilde doen met de gemeenteraadsverkiezingen. We zijn toen in gesprek gegaan over een mogelijke samenwerking. Van tevoren stond al vast dat ik bij een eventuele samenwerking lijsttrekker zou zijn. Uiteraard zijn er verschillende tussen de beide partijen, maar ook veel overeenkomsten. We volgen dezelfde lijn en zijn één partij. We zijn beide progressieve partijen die groen en sociaal(liberaal) zijn en die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Als D66 hebben we de laatste jaren in de raad dit progessieve, groene en duurzame beleid al geprobeerd uit te dragen en ik denk dat dat ook heel aardig gelukt is. Vandaar dat GroenLinks ook enthousiast was over de combinatie met D66, omdat ze zagen dat wij met deze combi ons het hardste in zullen zetten voor een stap vooruit in deze gemeente als het gaat om hoe we met onze natuur, dieren en mensen omgaan. Als D66+GroenLinks staan we dan ook voor een goede balans tussen economie, onze inwoners en al het andere dat leeft”

Vier jaar geleden was het dualisme in de gemeenteraad (raad en het College van B&W horen afhankelijk van elkaar te opereren, red.) een belangrijke pijler voor toenmalig lijsttrekker Henk Kemperman. “Dat is voor ons nog steeds een belangrijk item”, zegt Weijs. “Eind vorig jaar hebben we nog samen met de PvdA een motie ingediend voor het vormen van een werkgroep die gaat werken naar meer dualisme. Er is al verbetering, maar nog niet genoeg.” Duurzaamheid vormt de rode draad in het verkiezingsprogramma voor 2018. “En dan in de breedste zin van het woord. Dus ook aandacht voor boerenbedrijven en hoe ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.”

D66 heeft in Horst aan de Maas altijd een plek in de oppositie gehad. Weijs hoopt na de verkiezingen een coalitiepartij te worden. “Momenteel zijn we de kleinste fractie, met twee zetels. Dat is soms veel werk ja, grotere partijen kunnen de taken meer verdelen. Aan de andere kant zou ik het ook niet fijn vinden om er tijdens een raadsvergadering alleen maar bij te mogen zitten en niets te zeggen. Ik hoop op een verdubbeling van het aantal zetels. De intentie is om mee te doen in de coalitieonderhandelingen. Of er bepaalde onderwerpen zijn waar absoluut niet over te onderhandelen valt? “Op dit moment niet. Mochten we daadwerkelijk een wethouder mogen leveren, dan word ik dat niet, maar Thijs Kuipers”