Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 8 oktober 2017

Zwerfafval…

We horen van inwoners maar hebben zelf ook het idee dat er steeds meer zwerfvuil rondslingert. Hoogst irritant en al die rotzooi ziet niet uit in berm, bos, veld of op straat, plein of in groen.
Hoe komt het toch dat er een aantal mensen te beroerd zijn om hun eigen afval op te ruimen. Al op de basisschool worden opruimacties gehouden en de kinderen geleerd wat zwerfafval voor het milieu betekent en hun eigen rol hierin. Scholen hopen zo dat het kinderen en iedereen inspireert om afval voortaan in de prullenbak te gooien.
Ook kennen we de Landelijke Opschoondag, georganiseerd door Stichting Nederland Schoon.
En kent u de ‘zappers’? Dit zijn zogenoemde zwerfafvalpakkers. Zij verdienen een groot compliment want ze maken regelmatig een rondje door hun buurt en ruimen het zwerfvuil dat zij tegenkomen op. Van de gemeente hebben ze daarvoor zwerfafvalkarretjes gekregen.
Maar ook zij zien steeds meer zwerfvuil en zijn kritisch over het feit dat de gemeente in 2015 liefst 135 van de 575 afvalbakken in Horst aan de Maas weghaalde heeft. Om te bezuinigen op de afvalinzameling. Alleen op strategische locaties bleven afvalbakken staan. (bij bushaltes, picknicktafels, speeltuinen en winkelcentra) Volgens de gemeente leidde dat niet tot extra zwerfafval.
D66 heeft de gemeente gevraagd of dat nu nog steeds klopt. En om bij de afvalpakkers te rade te gaan of er op sommige strategische plekken niet toch een bak moet staan. Afvalpakkers constateren dat bakken vaak overvol zijn met alle gevolgen van dien en vragen de gemeente om ook op zondag de bakken te legen.
Tot slot. Bij het ophalen van het keukenafval worden zakken regelmatig al op een hoop gegooid. Niks mis mee. Wel als vogels de zakken opentrekken of een zak kapot gaat en de rommel blijft liggen.
Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen afval. En een keer iets opruimen voor een ander is niet erg. Maar durf vervuilers aan te spreken op hun gedrag. De gemeente heeft daarbij haar eigen verantwoordelijkheid. Dat kan met een paar maatregelen.