Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 7 september 2017

Waarom?

Vorige week woensdag vond, onder grote belangstelling van tientallen toehoorders, de commissie ruimte plaats. In deze vergadering waren er verschillende insprekers die hun zegje deden over het plan van een varkensboer om een flinke uitbreiding te doen aan de Kleefsedijk in Sevenum, waardoor hier een megastal zal komen.

Vier van de vijf partijen stelden kritische vragen, waar het college niet altijd antwoord op kon geven. Het feit dat wethouder Vostermans niet aanwezig was op de vergadering speelde daar ongetwijfeld in mee. Het CDA stelde geen vragen, maar kwam wel met een vijf minuten durend betoog wat over van alles en nog wat ging, behalve over het betreffende plan. Tot onze verbazing werd het politieke betoog hier gewoon toegelaten, terwijl dat bij andere partijen niet gebeurt omdat de commissie daar niet voor bedoeld is. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt en dit betreuren wij, omdat alle partijen gelijk behandeld zouden moeten worden.

Je kunt concluderen dat er een steeds bredere maatschappelijke stroming ontstaat die de toename van kippen en varkens in megastallen in onze gemeente niet meer toe wil staan. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat wij ons ook afvragen waarom deze gemeente onvermoeibaar doorgaat met het goedkeuren en regelen van dit soort plannen. Zou de dubieuze rol die een oud-bestuurder hier steeds in speelt hiermee te maken kunnen hebben? Of zijn het allemaal prestigeprojecten van de wethouder?

Wij zijn benieuwd, net als vele anderen, waarom dit college zo ontzettend veel werk in plannen lijkt te stoppen waar niemand blij van wordt, buiten de uitbreidende varkensboer en zijn adviseurs zelf. Hoeveel mensen moeten er bij een commissievergadering op komen draven voordat de
coalitiepartijen naar hun eigen burgers gaat luisteren? Of gaat het alleen om een kleine groep mensen die hier de dienst uitmaakt?

Wat denkt u? Wij gaan, ongeacht uw mening hierover, graag met u in gesprek. U kunt ons mailen of bellen, maar we zitten ook iedere eerste zaterdag van de maand van 11.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek waar we spreekuur hebben.

Jim Weijs,
D66 Horst aan de Maas