Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 18 mei 2017

Duurzaam wonen naar de wijk van de toekomst

Duurzaamheid is voor D66 een uitgangspunt dat we proberen toe te passen bij elk besluit dat we nemen. Niet alleen met het oog op het milieu maar ook met het oog op efficiëntie en innovatie. Wij zijn dan ook blij met de nieuwe stimuleringsmaatregelen voor het energiezuinig wonen van deze gemeente. Laten we samen streven naar een duurzame woningvoorraad.

De eerste stimuleringsmaatregel om duurzaam wonen te stimuleren heeft betrekking op starters. Starters die een bestaande woning kopen en energiebesparende maatregelen willen nemen, komen bij besteding van 15.000 euro in aanmerking voor een subsidie van maximaal 6.000 euro plus een advies. Een goed initiatief. D66 ziet graag meer woningen voor jongeren en alleenstaanden in Horst aan de Maas, niet alleen met het oog op leefbaarheid maar ook omdat deze groepen een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het is daarom wel jammer dat de koopsubsidie voor starters verdwijnt.

Een tweede positieve duurzaamheidssubsidie die de gemeente invoert gaat over gasloze woningen. Dit zijn woningen zonder gasaansluiting. In nieuwbouwhuizen zonder gasaansluiting wordt tegenwoordig bijvoorbeeld een waterpomp geïnstalleerd die werkt op elektriciteit en warm grondwater door het huis pompt. Het is zelfs mogelijk om je elektriciteit zelf op te wekken, maar er zijn ook andere alternatieven denkbaar voor gas. Bouwers en kopers van een gasloze woning in Horst aan de Maas, kunnen in de toekomst in aanmerking komen voor een koopsubsidie van 3.000 euro. D66 juicht deze innovatieve maatregelen toe en denkt graag mee over de wijken van de toekomst.

Ook als je niet van plan bent om te verhuizen kun je met simpele tips al ver komen om je huidige woning te verduurzamen. Heb je een geschikt dak voor zonnepanelen dan kan dit een rendement van acht procent opleveren. Dan kun je gloeilampen vervangen door verlichting, het huis beter ventileren, of een oude koelkast vervangen. Geen idee waar te beginnen? Ga naar bespaarenergieinlimburg.nl/horstaandemaas of check de tool op www.verbeteruwhuis.nl met welke maatregelen je jouw woning kan verduurzamen en zie hoeveel geld je nu misloopt!

Eveline Baas,

D66 Horst aan de Maas