Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 10 april 2017

Limburgse natuur is niet vanzelfsprekend

De blauwe lucht, de bries door je haren en de geur van bloesem die je tegemoet komt verraden het: het is weer lente! Gelukkig heeft Horst aan de Maas heel veel mogelijkheden om de komende maanden van de bloeiende natuur te genieten. Het wandelroutenetwerk van de gemeente bestaat uit ruim 450 kilometer tweezijdig bewegwijzerde wandelpaden en voor fietsers zijn ook diverse routes uitgezet.

Wie een stuk loopt, rent, of fietst ziet een heel divers landschap langs zich heen trekken. In cultureel en natuurlijk opzicht. Heide, Maas, Peel, bossen en weilanden wisselen elkaar af en dat zo dicht bij elkaar. Niet gek dat veel mensen uit de stad bij ons op vakantie komen. Toch is ons landschap niet vanzelfsprekend. Dit moet in stand worden gehouden Zo wordt er op gelet dat bijzondere stukken beschermd worden en dat natuurgebieden met elkaar verbonden blijven voor de bevordering van de biodiversiteit. De gemeente heeft hier ook een taak. Zo kan de gemeente bij nieuwbouw letten op natuurcompensatie en landschappelijke inpassingen van bouwwerken regelen.

Het is dan ook schrijnend om te zien als hier weinig aandacht voor is. Een voorbeeld is helaas zichtbaar in Meterik. Nabij de Castenrayse Vennen is het gebied Landgoed de Gortmeule uit 1600, omringt met hekken en akkers van een zaaibedrijf die de grond heeft opgekocht. Het gevolg is dat het karakteristieke Limburgse landschap verdwijnt. Het is noodzakelijk dat dit soort schadelijke effecten voor natuur met bedrijven worden besproken en dat er samen gekeken wordt naar een oplossing. Voor ons is duurzaam ondernemen dan ook belangrijk. Almaar compenseren kan een gebied alsnog verwoesten.

D66 heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, maar we moeten het samen doen, ook met bedrijven. Bij elke beslissing nemen we dit mee. Energie zuinige woningen, innovatieve veehouderij met aandacht voor gezondheid en natuur, ook met het oog op levendige recreatie voor horeca. Bij D66 beslissen we niet alleen voor nu, maar ook voor morgen en toekomstige ­generaties. Van plan om naar buiten te gaan in Horst aan de Maas? GPS routes zijn te downloaden op www.landschaphorstaandemaas.nl/wandelen

Eveline Baas,
D66 Horst aan de Maas