Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 februari 2017

Het belang van de bieb

Iedere eerste zaterdag van de maand zitten we als D66 Horst aan de Maas in de bibliotheek in Horst. Daar houden we een ‘spreekuur’: iedereen kan binnenlopen en met ons in gesprek gaan.

We hebben de bibliotheek voor deze ochtenden gekozen omdat het voor ons een belangrijke plek is in de gemeente. Ondanks dat veel mensen denken dat het bibliotheekbezoek achteruit gaat, hebben landelijk in 2015 en 2016 meer mensen een bibliotheek bezocht dan in het voorgaande jaar.

Op de zaterdagochtenden dat wij in de bibliotheek zijn, zijn er altijd een hoop mensen in de bibliotheek en dat doet ons goed. In onze ogen is lezen een leuk tijdverdrijf, dat ook nog eens heel goed is voor je algemene ontwikkeling. Zeker kinderen hebben er veel baat bij als ze op jonge leeftijd lezen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel lezen hier hun hele leven profijt van hebben. Ze zijn beter in taal, hebben meer creativiteit en fantasie en hebben een grotere woordenschat. We vinden het heel jammer dat er nog maar één bibliotheek over is in Horst aan de Maas, dat kinderen in de kernen niet meer wekelijks even naar de bieb kunnen lopen om wat boeken te lenen.

We zetten ons dan ook altijd in voor het behoud van de bibliotheken, ook de schoolbibliotheken of burgerinitiatieven die met het (ver)lenen van boeken te maken hebben.

En als u dan toch in de bibliotheek bent, weet dat wij er iedere eerste zaterdag van 11.00-12.00u zitten.

Jim Weijs,
D66 Horst aan de Maas