Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 2 februari 2017

Nieuwe kloosterhof: festival van gemiste kansen

Al een paar jaar zijn we in goed overleg bezig het centrum van Horst aantrekkelijker te maken voor de inwoners, voor de toeristen en voor de ondernemers. En kijkend naar het Wilhelminaplein en het Lambertusplein lukt dat heel aardig. Het wachten was op de presentatie van de plannen voor de Kloosterhof. Afgelopen woensdag werden die gepresenteerd. Voor ons was het een afknapper.

Het college had de vergunning al verleend zonder overleg met de raad. En dus was het overleg zinloos. Het college heeft bij de eerdere plannen voor het centrum altijd de raad vanaf het begin geraadpleegd, maar in dit geval vond men dat niet nodig. Uiteraard hebben we gevraagd waarom het college dat niet gedaan heeft. Het antwoord was simpel en onthutsend. Het college is van mening dat men deze bevoegdheid had en die heeft men ook gebruikt.

Wij hebben daar een uitdrukking voor: ‘De arrogantie van de macht’. Geen spoor van spijt over dit optreden. Een gemiste kans om draagvlak voor dit plan te krijgen. Maar er is nog een aspect. Wij zijn van mening dat in dit geval het college deze bevoegdheid niet had. Het college heeft die bevoegdheid alleen als “het bebouwingsbeeld niet in negatieve zin wordt beïnvloed”. In de omgeving zijn alle gebouwen hoger (2 á 3 etages) dan dit plan (eerste etage). Dus na de uitvoering van dit plan staat er straks een kabouter tussen reuzen. Iedereen zal het met ons eens zijn dat die kabouter het bebouwingsbeeld wél negatief beïnvloedt. En dat is geen kwestie van smaak, waarover de wethouder opmerkte “dat over smaak niet getwist kan worden”. Het gaat hier niet om smaak, zoals de vorm van de “blokkendoos” of de kilte van de witte, glazen pui, maar over een feit namelijk de afwijkende maat.

Dus naar onze mening was het college niet bevoegd. Het college heeft met dit besluit een kans gemist om het centrum echt aantrekkelijker te maken. Overigens vinden wij dat over smaak wel mag en bij voorkeur veel getwist moet worden. Als u hierover met ons wilt praten. Dat kan. Iedere eerste zaterdag van de maand zijn we er voor u in de bibliotheek van Horst, van 11.00 tot 12.00 uur.

Henk Kemperman,
D66 Horst aan de Maas