Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 23 december 2016

D66: vóór behoud de Berkel en tegen te vage plannen Gasthoes.

D66 vindt de financiële risico’s bij een nieuw zwembad te groot. De “denktank” denkt dat een nieuw zwembad haalbaar is. Cijfers zeggen iets anders. Nieuwbouw is alleen te financieren als het aantal bezoekers bijna verdubbelt. Ons gezonde verstand zegt: dat gebeurt niet. Het bezoekersaantal van de Berkel (en Nederland) loopt al jaren terug en er is al veel zwemwater in Horst aan de Maas.

We zouden anders denken als er geen zwembad was. Maar we hebben de Berkel. Perfect voor jong en oud om optimaal te kunnen bewegen, recreatief of in verenigingsverband. Begrijpelijk zijn de wensen van verenigingen om een meer op hun doel gerichte accommodatie te realiseren.

De Berkel kan nog 20 jaar mee en heeft voldoende faciliteiten en ongebruikte openingsuren om meer recreatieve zwemmers en doelgroepen op te vangen. En ook al is de boekwaarde van de Berkel nul, het zwembad is nog altijd ca 4-5 miljoen waard. Slopen zou kapitaalsvernietiging zijn. Daarom heeft D66 „nee“ gestemd tegen een nieuw zwembad.

Het Gasthoes. D66 vindt dat er echt iets moet met het Gasthoes. Te lang worden er al plannen gemaakt. Maar tegen het voorliggende voorstel konden we geen „ja“ zeggen. Want er liggen geen definitieve plannen, tekeningen, actuele berekeningen of financiële onderbouwingen van zowel exploitatie als verbouwkosten. Geen opsomming van risico’s, frictiekosten. Veel vragen nog. En wat met sporthal de Berkel. Ook slopen? En de huurkosten van de Librije bij vertrek van de bieb..

„Waarom zo’n haast?“, vroegen we, maar vooral: „Waar geven we in godsnaam die 12,5 miljoen aan uit? En is het 100 % zeker dat de provincie met 5 miljoen bijspringt? Ook was er geen duidelijkheid over de, in deze tijd noodzakelijke, duurzaamheidsaspecten. D66 ziet graag een energieneutraal en duurzaam sociaal cultureel centrum Gasthoes. Met een amendement en een motie werden onze pijnpunten en bezwaren uit het voorstel gehaald en konden we instemmen. Want we blijven als raad aan zet en de gemeente kan stapsgewijs verder op weg vernieuwd Gasthoes.

D66 wenst u een spetterend en liefdevol, maar vooral gezond 2017.

Jos Gubbels, D66