Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 23 januari 2016

Het gebeuren in Keulen. Zo moet het zeker niet.

Keulen. Afschuwelijk. Ieder wel denkend mens keurt dit af. Maar ook dat de Keulse politie het onder de pet wilde houden.
Vrouwen en mannen protesteren. In Duitsland en in Nederland. Omdat zij, net als D66 vinden dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dat ook vrouwen veilig en in vrijheid over straat kunnen gaan.

Door Keulen staat het vluchtelingenprobleem extra onder druk. Dat mensen zich zorgen maken begrijpen we. Maar wat kunnen we als gemeente?

Zorgen voor integratie. Het spreken van onze taal is daarbij een must. Maar ook weten hoe men zich hier te gedragen heeft.
Voor de Poolse inwoners is een klein handboekje in het Pools geschreven met daarin de rechten én de plichten als men in Nederland woont. D66 zegt: maak voor alle vluchtelingen zulk een boekje en verhef het tot verplichte leesstof. Zodat vluchtelingen weten hoe hier te leven.

D66 vindt dat de nieuwe gasten onmiddellijk op taalles gestuurd moeten worden. Ze moeten ook zo snel als mogelijk deel nemen in de samenleving. Hetzij met een algemene inzet of op specifiek hun vakgebied. Hou ze dus gewoon “van de straat” en laat ze contacten leggen. Laat geen tijd verloren gaan voor als ze hier blijven, maar ook voor als ze teruggaan. Uiteraard kost dat nu wat meer. Terecht krijgt vluchtelingenwerk meer geld om vluchtelingen te begeleiden. Want nu investeren in integratie betekent dat daarmee veel hogere kosten in de toekomst worden voorkomen. Maar er moet meer gebeuren.

Dat onderwijs aan kinderen heel belangrijk is spreekt voor zich. Het is ook investeren in de toekomst. Zij leveren straks een bijdrage aan onze samenleving en onze economie. Hier is nog heel wat winst te behalen. Nu wordt onderwijs aan niet in het Nederlands aanspreekbare kinderen op de basisscholen vaak nog grotendeels verzorgd door vrijwilligers. Met alle respect, dit is onvoldoende. En leerkrachten kunnen dit er in de klas niet bij hebben. Als u het onderzoek van Monitor gezien hebt op TV zult u dit beamen.
Blijft de vraag: heeft de gemeente hier niet een taak en verantwoordelijkheid in het kader van passend onderwijs? Want elk kind heeft recht op onderwijs.
Jos Gubbels
D66 Horst aan de Maas.