Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 30 september 2015

Extra geld voor verbouw gemeentehuis: “lastig uit te leggen”…

Afgelopen dinsdag stond de verbouw van het gemeentehuis voor 2,1 miljoen euro extra op de raadsagenda. U hebt natuurlijk al van de verbouwing van € 2.100.000 gehoord en u afgevraagd: “Moet dat nou…” Ik hoorde mensen mopperen: “wel minder zorg” en “geen geld voor verlichting op fietspaden, handhaving of accommodatiebeleid.”

Voor de duidelijkheid. Het college geeft aan dat het dak lekt en vernieuwd moet worden. En er is asbest uit 1970 gevonden. Volgens de wet moet dit verwijderd worden. Ook moeten de luchtwarmtepomp en brandmeldinstallatie vernieuwd worden. Kosten € 935.000.
D66 vraagt zich af hoe dit kan. Na de verbouwing in 2004 voor dik € 10 miljoen zal er toch wel een deugdelijk onderhoudsplan gemaakt zijn met daarin opgenomen periodiek dakonderhoud. Lekken kunnen dan toch niet leiden tot vroegtijdige vervanging van het hele dak? En het asbest: nu pas ontdekt? Niet te begrijpen. Maar de raad staat wel met de rug tegen de muur: ze zal de € 935.000 goed moeten keuren. Althans, zoals het er nu uit ziet.

De andere € 1.2 miljoen is nodig om het gemeentehuis toekomstbestendig te maken en het vloeroppervlak optimaal te benutten. Kantoortuinen. Nee zegt D66. Dan maar meer thuiswerken, medewerkers flexibeler inzetten of in Grubbenvorst laten. En alles onder een dak is geen noodzaak in deze moderne ICT tijd. D66 is duidelijk: nee, geen extra geld voor deze verbouw.
En met een ding zijn we het roerend met het college eens: “De investering van € 1,2 miljoen is lastig uit te leggen in tijden van versobering….. “