Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 9 augustus 2015

Stoelendans? Kans om fouten recht te zetten

In Venlo geeft men na twee jaar regeren een wethouderszetel van de PvdA aan het CDA. Dit was – puur om partijpolitieke redenen – vooraf afgesproken. Kennelijk stond niet de stabiliteit van het college voorop of het belang van de burgers dat men een wethouder lang genoeg een portefeuille laat bezetten om het werk effectief te laten doen. Dit is ordinaire baantjes- en zeteljacht. Er kunnen best goede redenen zijn waarom een wethouder de volle 4 jaar niet vol maakt, maar toch niet deze.

In Horst aan de Maas lopen we de kans op een soortgelijk scenario. Een Venlose CDA-lijsttrekker werd de kans geboden om in Horst aan de Maas als wethouder een stap te zetten in zijn politieke CDA-carrière. Niet helemaal naar de zin van de raadsleden, maar och.
Extra kostbaar voor onze gemeente omdat plotseling bleek, geheel tegen de uitingen rond de verkiezingsperiode in, dat het CDA eigenlijk toch wel 2 (of misschien wel 3?) mensen een wethouderschap wilde toedichten. Weer niet de burgers op de eerste plaats, maar de baantjes en ook het in woord zo zuinige Essentie en de PvdA gingen hierin mee.
Nu lezen we een fake interview in Horst sweet Horst – haast niet van echt te onderscheiden – waarin een jonge wethouder in Horst aan de Maas gevraagd wordt om de vacante wethouderszetel in Venlo op te komen vullen. Weet hij hier eindelijk een beetje de weg en gaat hij alweer. Niet meer zoeken naar een huis?
Als dat fictieve scenario waarheid zou worden, is dat in ieder geval hét moment om de verhoudingen in het College een beetje te brengen zoals het zijn moet, één Essentie, één PvdA en één CDA en daarnaast de post van CDA burgemeester. Dan wordt eindelijk recht gedaan aan de eerdere beloftes over het aantal wethouders.
We mogen hopen dat het zo gaat, want je zou toch niet de persoon willen zijn, zelfs als je dat al eerder min of meer beloofd was, die na mogelijk vertrek van de Venlose CDA wethouder een onnodig baantje zou krijgen aangeboden terwijl dat bij de verkiezingen niet nodig leek.